Utolsó kommentek

  • Izamamája: Eldöntöttük, igen, mi is megyünk MAJD Japánba, de addig is kiváncsiak vagyunk a kiotói fotókra. A ... (2012.04.19. 21:23) Kilencedik-tizenkettedik nap, Kyoto
  • Izamamája: nem csak lájkoljuk, olvassuk is!!! mégmégméééég!! (2012.04.12. 19:57) Ötödik nap: a Fuji környéke
  • Rousseau: @f&f: Akkor hát várjuk a folytatást! (2012.04.10. 20:38) Első nap: Tokió
  • f&f: @Rousseau: Útikönyvünk természetesen van és készültünk is, ezért tudtuk, hogy a reptéren minden sz... (2012.04.10. 16:50) Első nap: Tokió
  • f&f: @zsengezsolt: díszkütyü pinkben, igenis! de aztán kérjük használni! (2012.04.10. 16:42) Első nap: Tokió
  • Utolsó 20

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Friss topikok

Első nap: Tokió

2012.04.09. 02:53 - f&f

Kelj fel, és írj! sugallja Lilla a Horidome villa miniatűr és vajsárga szobájában hajnali hatkor, és ez inkább egy késői, mint korai noszogatás, a biológiai óránk szerint ugyanis még mindig tegnap este van, és ez újra egy kivételes lehetőség arra, hogy egy olyan napról írjunk blogot, ami folyton kilenc órával halad előttünk.
Konkrétan első tokiói napunkról. Japán furcsa, írja saját blogján Lilla volt iskolatársa, Lehel, aki valamilyen okból kifolyólag pont most és pont a világ ezen részén utazgat, de mindenhova másfél nappal korábban érkezik, bár a tegnap este pont egyszerre voltunk a Takeshima Dori keleti végénél levő miniétteremben, ahol kiváló, de műfajilag beazonosíthatatlan levest adtak a polipdarabkák mellé - sőt kettőt is kap az ember, ha óvatlanul térdig belekönyököl, mint én tettem.

Japán így első benyomásra annyiban furcsa, hogy: aranyos. Mármint emberileg. Kicsit tüsténkedő, mint a hivatalnok, aki a reptéren az útlevélellenőrzésre váró és értetlenül lazáskodó turistákat szabályos rendbe taszigálta a váróvonal előtt. Kicsit visszafogott, mint a a rendőr, akit a metrónál szólítottunk le, amikor már végképp elvesztettük a fonalat, és nem tudtuk belőni, hol vagyunk - de látszólag ő se tudta, hova tegyen bennünket. Kicsit gyermekded, mint a huszonharmicasok, akik zselézett hajjal és szögesdzsekiben korai Elvis-imperszonátorként tviszteltek a Yoyogi parkban. De alapjáraton: a tokióiak - eddigi felületes benyomásunk alapján - sokkal szociábilisabbak, mint azt mi európaiként a folyton saját kardjukba dőlő, szürke öltönyben mereven izzadó, hűvösen távolságtartó japánok formájában elképzeltük. Az Ueno-parki hanami, azaz a cseresznyevirágzást leső ünnepélyen konkrétan úgy éreztünk magunkat nem sokkal a városba érkezés után - még csomagokkal együtt - mintha valami pálinkába áztatott, röhincsélő észak-erdélyi esküvőn lennénk, ahol mindenki a menyasszonyt keresi, miközben le se szarja, hogy nem találja. 

(Egyébként a cseresznyefák gyönyörűek.)

A Kinsei Express másfél órát hozott bennünket befele az Ueno parkig, ami némi képet adott arra, hogy mekkora is Tokió valójában - azon az amúgy is négy budapestnyi, turistatérképeken ábrázolt területen KÍVÜL, amit mi magunknak megnézésre betábláztunk. Ráadásul igen sűrű, de nem a szó negatív, fojtogató értelmében - mi inkább nagyon emberléptékűnek láttuk: maximum kétemeletes apró házacskák terasszal, apró zöld udvarral, alaposan körbedizájnolt fácskákkal, miniatűr Toyotákkal és szűk, tiszta utcácskákkal. Lillának az emelt vágányon suhanva és onnan lenézve az egész nagggyon legósnak tűnt - és ezen a megállapításon az sem ront, hogy Lilla értékítéletét épp abban a pillanatban turbózta fel az, hogy körbenézett a kocsiban, és a maga 164 centijével ő volt a legmagasabb.

Tájékozódni nehéz, mert nincs térképünk, és terveinkkel ellentétben a reptéren se szereztünk. Reménykedtünk abban, hogy több helyen lesz wifi, és akkor telefonos segtséget tudunk néhol kérni a map.google-től, de ez sajnos nincs így. Az útikönyvek szerint a sarkokon posztoló udvarias rendőröktől lehet irányadást kérni, de eddigi tapasztalatunk az, hogy angolul nem tudnak, és egyébként is roppant szórakozottak. Ha véletlenül mégis sikerül valakit angolra bírni, akkor a választ dekódolni kell, mert az angol szavakat is japánul mondják, mint mi tettük azt anno, gyerekkorunk rejtjelező madárbeszélgetéseiben - a vágányszám, a "track number" az ő szájukból például "tarakanamba". (Ezen csak Lilla tett túl, amikor több órás intenzív útikönyvolvasás és japán szómagolás után hozzámfordult, és azt mondá ártatlanul: egy golyóstollal betakaritakakázta nekünk a fontosabb helyeket.)
Úgyhogy egyedüli fegyverként a sűrű metrókijáratok környékén felállított térképtáblákból irányolódunk pontról pontra, különös figyelemmel arra, hogy a turisták megtévesztésére a térképek úgy vannak összeállítva, hogy a Fent az nem mindig, vagy csak ritkán Észak - ami miatt kétszer is körbe-körbe jártunk adott környékeket és állomásokat. De belefért! A csomagjaink szerencsére most is kicsik - kézicsomaggal jöttünk, és erre annyira büszke vagyok, hogy minden egyes alkalommal el fogom sütni -, de annak a fele is laptop, fényképezőgép, telefonok és töltők - az egy napra eső alsóneműk és elektronikai célszerszámok aránya nagyjából megegyezik, és így okés.

Egyébként is most kivételesen több napot leszünk egy hotelben, és mindent itt tudunk hagyni elmászkálás előtt. A hotel korrekt, és természetesen fűtött a vécécsészéje, és automatikusan nyomul a bidé, langyos vízsugárral, ami bennünket minden egyes alkalommal óhatatlanul kuncogásra ingerel. Megyek is, kipróbálom újra.

Ui. Fotók baloldalt fenn.

A bejegyzés trackback címe:

https://nagyut.blog.hu/api/trackback/id/tr284372663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Izamamája 2012.04.09. 21:40:41

bruhaha, hát persze, hiszen ő legolilla...
Have fun!

Rafkóblog 2012.04.10. 06:40:32

Nightclub-ba beeee! :)

Rousseau 2012.04.10. 07:46:43

"Tájékozódni nehéz, mert nincs térképünk, és terveinkkel ellentétben a reptéren se szereztünk. Reménykedtünk abban, hogy több helyen lesz wifi, és akkor telefonos segtséget tudunk néhol kérni a map.google-től, de ez sajnos nincs így."

Sikerült jól felkészülnötök. Mi volt tulajdonképpen az akadálya annak, hogy legyen térképetek?

Rousseau 2012.04.10. 07:51:21

Merthogy kicsit furcsa, hogy blog az van, térkép meg nincs. Gondolom így a trendi, aki előre tervezget, hozzáolvas, térképet vesz az sznob.
Más: ez a "mindenki tud angolul" már többször bebizonyosodott, hogy nem teljesen igaz. És még csak nem is kell Japánig menni. Elég Bécsig.

Mad Mind 2012.04.10. 09:38:20

@Rousseau:
Pláne fura, hogy még a reptéren is van akár ingyenes Tokió térkép. Meg Ueno állomáson pont van Tourist Information Center, ahol ingyen térképekkel és ajánlatokkal is bombázzák a szegény turistát, ráadásul beszélnek angolul meg még vagy tucat más nyelven is.
Mondjuk eltévedni térképpel is lehet. :)

Idet 2012.04.10. 09:41:27

Jajj, de irigyellek benneteket! ( A szó jó értelmében, persze.)
Menjetek el Kyotóba is, meg vegyetek kokeshi babát, cserép teadobozt, meg minden!
Én nem voltam még Japánban, de feltett szándékom, hogy addig meg nem halok, míg meg nem néztem egyszer. Lehet, hogy örök életű leszek...

zsengezsolt 2012.04.10. 11:15:36

hú, kellene vegyetek valami kis mangafigurás, mobilra való díszkütyüt is, szép színes pink vagy hasonló élénk verzióban! no persze nem nekem :)
azért az a cseresznyefavirágzás... annyi szép filmben szerepelt már a romantikus vagy épp a részegeskedős oldala. élőben se lehet más :)
örülök nektek bró

orangelola 2012.04.10. 15:20:04

na most már tessék abbahagyni az olcsó élvezkedést és leszállni arról a langy bidéről - the world is out there!
(azért egy képet kérnék róla, mert én olyat még nem láttam...)

f&f 2012.04.10. 16:41:39

@orangelola: fotó rendelésre a linkek alatt nemsokára!

f&f 2012.04.10. 16:42:40

@zsengezsolt: díszkütyü pinkben, igenis! de aztán kérjük használni!

f&f 2012.04.10. 16:50:59

@Rousseau: Útikönyvünk természetesen van és készültünk is, ezért tudtuk, hogy a reptéren minden szükséges térképet és ehhez hasonlókat megkapunk. Nagy lelkesedésünkben viszont a reptérről beviharzottunk a városba cseresznyevirágzást csodálni, így ez a lépés kimaradt. De részletes térkép nélkül is nagyon jól megvoltunk, csak a hotelhez érve a kis utcákban tévelyegtünk kicsit. Azóta viszont van rendes térkép és minden más, amire egy városjárónak szüksége lehet :)

Rousseau 2012.04.10. 20:38:55

@f&f: Akkor hát várjuk a folytatást!
süti beállítások módosítása